Valea Screzii

Ceea ce ce vede mai jos poate parea inspirat din peliculele lui Kusturica. Insa in realitate este fenomenul Valea Plopului, cunoscut in toata Prahova. Am ajuns de curand la Valea Screzii, un satuc aflat la 60 de km de Ploiesti, pe drumul catre Valenii de Munte, in care Parintele Nicolae Tanase a zidit 26 de biserici…

Pornisem cu gandul sa-i cunosc pe copiii de aici… Aici, la Valea Screzii, sunt adapostiti peste 200 de copii si de mame nevoiase. Fie ca nu au avut mijloace sa-si creasca copiii, fie ca au fost alungate de acasa, mamicile acestor copii au gasit aici un acoperis deasupra capului, un pat si o masa calda. Romani, tigani, nu conteaza, aici fiecare isi vede de ale lui.

Sa spui, din acest motiv, ca Parintele Tanase e un om bun, nu cred ca are rost. Sa spui ca aici copiii si mamele sunt ocrotiti cu dragoste, parca nu e de ajuns. Cand am ajuns in Valea Screzii totul imi era neclar, atat de neclar incat m-am intrebat de nenumarate ori cum este posibil? Ce fel de om trebuie sa fii ca sa faci toate astea, ce fel de inima trebuie sa ai? Intrebarile s-au risipit in momentul in care am ajuns sa-l cunosc pe Parintele Tanase. Raspunsul este ca aici, la Valea Screzii, Parintele Tanase da salve catre Cer si intretine speranta pe pamant. Si tocmai firescul acestei situatii este alarmant. Vorbim adesea despre Valea Plopului ca despre ceva extraordinar pentru ca noi adesea nu suntem in stare de mila si de a ne marturisi dragostea fata de aproapele nostru.

Ti-e greu sa privesti parculetul din fata caselor copiilor in care parti din obiecte uzate (autoturisme, barci si mai stiu eu ce alte obiecte) sunt acum refolosite si capata dimensiuni ludice si ti-e greu sa nu vezi bucuria din ochii copiilor cand le dai binete. Se simt protejati aici, acesta e adevarul, si asta se vede limpede din privirea lor si sunt mandri ca locuiesc aici. Nu este un sat la marginea lumii, este satul lor, ulita lor, unde pot sa traiasca o viata normala, nu pe strada, in mizerie. Au biserica la cativa metri de casa si multe suflete in jurul lor. Acum stau si ma intreb: sa-l fi descoperit ei, mai repede decat noi, pe Dumnezeu?

film1
film2 film3 film4 film5 film6 film7 film8 film9

Reclame

One response to “Valea Screzii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: